• Welcome


  Bun venit pe blogul meu. Aici puteți găsi povești scrise de mine, recenzii și câteva chestii care-mi trec mie prin cap. Oricine are ceva de spus, este liber să-și exprime opinia într-un comentariu (atât timp cât păstrează un limbaj civilizat).

  Contact yahoo:
  sashaivanov_blog@yahoo.com

 • Alătură-te altor 211 urmăritori

 • Like pe facebook

 • Arhiva

 • Povestile mele

 • Reclame

Recenzie – „Intimidare” de Penelope Douglas

 Din 15 IUNIE (2014) la editura Epica.

Detalii despre carte

Autor: Penelope Douglas
Titlu: Intimidare
Titlu în original: Bully
Serie: Fall Away: Intimidare, Until you, Rival, Falling away
Traducator: Adina Pintea
Editura: Epica

Descriere:

Numele meu este Tate. Totuși, el nu îmi spune așa. Nici măcar nu i-ar trece prin cap să mi se adreseze atât de familiar, asta în cazul în care mi s-ar adresa cât de cât. Nu, abia dacă îmi vorbește.

Dar nici nu mă lasă în pace.

Cândva, am fost cei mai buni prieteni, după care a început să se lege de mine și a decis că scopul lui este să îmi ruineze viața. Am fost umilită, exclusă și bârfită în toți anii de liceu. Cu cât trecea timpul, cu atât mai chinuitoare deveneau farsele și zvonurile puse la cale de el, și deja mi se făcuse lehamite să mă tot feresc din calea lui. Am plecat chiar în Franța pentru un an de zile, ca să îl evit.

Doar că, acum, m-am săturat să mă mai ascund și nici de-a naibii nu îl voi lăsa să-mi distrugă ultimul an de liceu. Poate că el nu s-a schimbat, dar eu am făcut-o. Este timpul să ripostez.

Nu mai am de gând să-l las să-și bată joc de mine.

Părerea mea:

De la începutul anului până acum am citit Intimidare (Bully) de trei ori pentru că nu mă mai satur de poveste și de personaje.

Majoritatea cărților New Adult sunt criticate (și unele pe bună dreptate), dar nu cred că este cazul și pentru Intimidare. Eu una o consider una dintre cele mai bune cărți New Adult și și-a câștigat un loc de onoare în topul cărților pe care le recomand din toată inima și despre care aș putea să vorbesc fără încetare.

Spre deosebire de alte cărți cu această temă pe care le-am citit, Intimiare a fost cu mult deasupra lor. Jared nu era rău cu Tate pentru că „o plăcea atât de mult și așa își arăta exprima afecțiunea” (sau alte motive asemănătoare). Motivele din spatele acțiunilor lui Jared sunt mai complexe. Povestea lor nu mi se pare o simplă dramă adolescentină.

Istoria celor doi a început încă de când erau amândoi copii, erau prieteni buni, dar dintr-o dată totul s-a schimbat: Jared a început să se poarte urât cu Tate fără ca ea să aibă idee de ce și pe măsură ce ei cresc, lucrurile pe care i le face devin din ce în ce mai urâte. Timp de ani de zile Tate a fost luată în derâdere, toți își băteau joc de ea și credeau zvonurile urâte despre ea.

Dar după un an petrecut în Franța, Tate se întoarce schimbată și hotărâtă să nu mai accepte toate răutățile. Desigur lucrurile nu sunt simple, mai ales pentru că Jared continuă cu planurile lui împotriva lui Tate, dar ea luptă pentru ceea ce vrea: să aibă un ultim an de liceu în care să nu plângă la fiecare colț și de ce nu, să se distreze și ea.

Mi-a plăcut mult de Tate, una din personajele mele preferate (din toate cărțile pe care le-am citit). Este puternică, luptă pentru ce vrea, nu se (mai) lasă călcată în picioare și ripostează, este o prietenă grozavă, știe să ierte și să accepte sfaturi, spune lucrurilor pe nume, ascultă și versiunea celuilalt și știe să acorde o a doua șansă.

Jared este un personaj cu mai multe laturi pe care le descoperim pe parcurs. La început l-am urât pentru ce-i făcea lui Tate, dar după ce-am aflat mai multe, l-am înțeles, deși tot nu sunt de acord cu acțiunile lui, înțeleg că era mic și a acționat sub influența sentimentelor puternice și a evenimentelor triste prin care a fost forțat să treacă.

K.C. mi s-a părut o prietenă groaznică. M-a enervat cum a trecut de partea lui Jared și îi spunea lui Tate că e rea atunci când riposta (deși chiar K.C. a fost cea care a sfătuit-o pe Tate să facă asta). Cred că nu m-a enervat Jared nici măcar pe jumate cât m-a enervat K.C.

Trecând peste nervii pe care mi i-a făcut K.C. mi-a plăcut tare mult povestea, Și totuși pe lângă povestea frumoasă, Intimidare are și un mesaj, ceva pe fundal. Este greu să te descurci un un agresor. Dacă plângi sau ripostezi, îi dai satisfacție. Ceea ce trebuie să faci cu adevărat este să-l ignori, deși ăsta este, poate, cel mai greu lucru. Tate apelează la ripostare la început, dar când observă că nu prea o ajută, recurge la altă metodă. În momentul în care își exteriorizează gândurile și sentimentele și renunță la ce o face să sufere totul se schimbă, iar Jared își dă seama de multe lucruri. Însă nu se termină aici povestea. Mai sunt multe lucruri care urmează să se întâmple, gânduri ce trebuiesc spuse, mistere ce trebuiesc rezolvate și nu numai.

O zi întreagă să vă vorbesc despre cartea asta și n-aș putea acoperi tot. Recomand cartea aceasta tuturor fanilor genului New Adult, dar în special celor cărora nu le place acest gen pentru a vedea că există și cărți de acest gen bune.

Intimidare ne demonstrează puterea cuvântului și cât pot răni acestea. Ne învață cum să acționăm împotriva agresorilor. Ne îndeamnă să fim prieteni buni, chiar atunci când unii nu merită. Toate aceste lucruri le realizează Penelope Douglas punându-le într-o poveste minunată care te cucerește de la primul cuvânt până la ultimul.

Rating: 5+/5

 

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

3 comentarii

 1. My bookcase is getting bigger (9) | Writing with my heart
 2. Povestea lui Tate și Jared continuă | Writing with my heart
 3. Wrap-up | Iunie & Iulie | Reading with my soul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: